top of page

TUNELGROUP BLOG

Soğutma Sistemlerine Dair Herşey

Tunelgroup Logo

Soğutma Cihazı Ekipmanları

Split Tipi Semi-Hermetik Soğutma Cihazı

Soğutma Cihazı Ekipmanları


Bir soğutma cihazı birçok ekipmandan içerir. Dış ünite ve iç ünite olarak ikiye ayrılan soğutma cihazları, kompresör, fan, borular gibi temel bileşenlerin dışında aşağıdaki bileşenlere sahiptir.



Selenoid ve Termostatik Genleşme Vafleri


Herhangi bir soğutma sisteminde olduğu gibi, soğutucu akışının kontrol edilmesi, soğuk bir odanın düzgün çalışması için hayati öneme sahiptir. Soğutucu akışkan kontrol vanalarının en yaygın iki türü termostatik genleşme vanaları ve solenoid vanalardır.


Selenoid Valfler

Termostatik Genleşme Valfleri


Termostatik genleşme valfleri (TXV'ler) bir tür gaz kısma cihazı olarak çalışır ve evaporatörler, kompresörler ve kondansatörlerle birlikte bir soğutma döngüsündeki dört temel bileşenden biridir. Diğer gaz kısma cihazlarında olduğu gibi Termostatik genleşme valfleri de soğutucu akışkanın akarken genleşmesine neden olarak basıncı azaltır. Bu da soğutucu akışkanın sıcaklığını düşürür ve buharlaştırıcı aracılığıyla soğuk oda içindeki ısıyı emmesine olanak tanır. Herhangi bir gaz kısma cihazının amacı, evaporatörü mümkün olduğu kadar soğutucu akışkanla dolu tutmak ve tüm soğutucu akışkanın buharlaşmasını sağlamaktır. Bu, emme portuna sıvı soğutucu akışkan girmesi nedeniyle kompresörün zarar görmesini önlemeye yardımcı olur. Ancak diğer bazı kısma cihazlarından farklı olarak Termostatik genleşme valfleri, soğutucu akışını evaporatörün ihtiyaçlarına göre otomatik olarak düzenler.


Termostatik Genleşme Valfi

Bir Termostatik genleşme valfinin temel parçaları, valflerin çalışmasını kontrol etmek için birbirine karşı çalışan algılama ampulü, diyafram, dengeleme alanı ve aşırı ısınma ayar yayından oluşur. İlk olarak, kullanılan spesifik soğutucuya karşılık gelen özel bir sıvı ile doldurulan algılama ampulü, evaporatörün aşağı akış tarafındaki emme borusuna monte edilir; Soğutucu akışkanın sıcaklığı arttıkça, algılayıcı hazne sıvısının genleşerek diyaframı aşağıya doğru itmesine neden olur. Daha sonra aşırı ısınma ayar yayı geri iterek sabit basınç oluşturur. Son olarak dengeleme bölgesindeki evaporatör basıncı, soğutucu akışkan sıcaklığı, ortam sıcaklığı, ampul ve yay basınçları gibi farklı çalışma koşullarına göre değişmektedir. Bu üç basıncın oluşturduğu dengeye bağlı olarak vana açılacak veya kapanacak ve değişen ortam koşullarında bile sabit bir kızgın ısının korunmasını sağlayacaktır. Diğer kısma cihazları mevcut olsa da Termostatik genleşme valfleri, sistemin ihtiyaçlarına göre soğutucu akışkan akışını düzenleme yetenekleri nedeniyle soğuk odalar için en iyi şekilde çalışır. Bu soğutucu akışkan düzenlemesi yalnızca soğuk odanın mümkün olduğu kadar verimli çalışmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda soğuk odanın daha düşük soğutucu akışkan şarjına ihtiyaç duyacağı, günlük işletim ve düzenli bakım sırasında para tasarrufu sağlayacağı anlamına da gelir.


Selenoid Valfler


Solenoid valfler, açmak veya kapatmak için elektromıknatısları kullanan bir tür düzenleme valfidir. Vanalar sistemin ihtiyaçlarına bağlı olarak normalde açık (NO) veya normalde kapalı (NC) olarak gelir. Her bir solenoid, dahili armatür grubunu kontrol eden elektromıknatısı içeren bir bobin ile donatılmıştır. Örneğin, bir NO solenoidinde, valf etkinleştirildiğinde armatür grubunu aşağı doğru hareket ettirerek valfi kapatır.


Solenoid valfler soğutucu akışkanı yeniden yönlendirmek için kullanılabilir (bir NO valfinin kapatılması veya bir NC valfinin açılması) ve çoğunlukla bir kontrol cihazı kullanılarak çalıştırılır, ancak çoğu manuel olarak da çalıştırılabilir. Solenoidler, sıcak gazla buz çözme ve nem kontrolü de dahil olmak üzere çok sayıda soğuk oda uygulamasında iyi çalışır.


Sıcak gaz defrostunu yüklemeden hemen sonra başlatmak idealdir. Sıcak ürün soğuk odaya konulduğunda, termostat sıcaklığın yükseldiğini algılar ve kompresörü açarak soğutma döngüsünü başlatır. Döngü yeterince uzun sürerse evaporatör buzlanmaya başlayabilir. Yoğuşturucudan gelen sıcak gaz, buharlaştırıcıdan ikinci kez geçtiğinde, oluşmuş olabilecek buzları eritir.


Gıdanın raf ömrünün uzatılması söz konusu olduğunda nem kontrolü, solenoid valflerin bir başka harika uygulaması olan sıcaklık kontrolü kadar önemlidir. Soğuk oda içindeki sıcaklık yeterince düşük ancak nem çok yüksekse, sıcaklığı daha fazla düşürmeden nemi azaltmanın bir yolu, evaporatörün yalnızca yarısını kullanmaktır. Soğuk odada iki evaporatör bobini varsa, bir nem ölçer tarafından kontrol edilecek olanın önüne NO solenoid valfı takılması, sıcaklığı etkilemeden soğuk odanın nemini düşürecektir.


Bu seri boyunca gördüğümüz gibi, her bir bileşenin soğutma döngüsünün çalışması üzerinde büyük bir etkisi olabilir ve bu vanalar da bir istisna değildir. Bu iki küçük vana, soğuk odanın geri kalanını önemli şekillerde etkileme gücüne sahiptir; bu nedenle, soğuk odanın özel ihtiyaçlarına en uygun olanı seçmek hayati önem taşır. Kaynak: Tunelgroup Cooling System


Selenoid Valf İçeriği

Basınç anahtarları


Çoğu soğutma sistemi sıcaklığı düzenlemek için bir termostat kullanırken, alternatif bir yöntem de düşük basınç kontrolü olarak da adlandırılan düşük basınç anahtarıdır. Evaporatördeki doymuş soğutucu akışkan basıncı ile buharlaşma sıcaklığı arasındaki ilişkiyi kullanarak çalışır. Bu şekilde, kompresöre geri dönen emme basıncı doğru buharlaşma sıcaklığına karşılık geldiğinde basınç anahtarı soğutma sistemini kapatacak şekilde ayarlanabilir ve böylece soğuk odanın sıcaklığı kontrol edilebilir.


Bir basınç anahtarının iki ana işlevi vardır: koruma ve kontrol. Koruyucu tarafta, basınçlar güvenli çalışma sınırını aşarsa veya basınçlar çok düşük düşerse (genellikle sistemdeki bir sızıntıdan dolayı) soğutucu akışını durdurarak soğutma basıncını sınırlar. Kontrol tarafında, basıncın kontrol edilmesi aynı zamanda kompresör döngüsü, fan döngüsü ve pompalama gibi soğutma döngüsünün çeşitli yönlerini de kontrol eder. Temel basınç anahtarları yüksek veya düşük basınç için olabilir. Soğutucu akışkan tahliye basıncı çok yükselirse, anahtar kapalı konumdan açık duruma geçerek basıncı düşürür. Benzer şekilde, eğer emme basıncı çok düşerse, anahtar tekrar kapanarak basıncı tekrar kabul edilebilir bir seviyeye getirir. Termostatlarda olduğu gibi, diferansiyelin doğru ayarlanması, düzgün çalışmayı sağlamak için hayati öneme sahiptir.


Basınç Kontrol Anahtarı

Küresel vanalar


Küresel vanalar manuel olarak çalıştırılan, genellikle sıvı, emme ve sıcak gaz hatlarında kullanılan kapatma vanalarıdır. Küresel vanalar isimlerini iç yapılarından dolayı alırlar: kapatma mekanizması bilye şeklindedir. Bu şekle sahip olduğundan, valfi kapatmak için gereken tek şey basit bir çeyrek turdur ve soğutucu akışını keser. Mühür sadece sıkı olmakla kalmaz, aynı zamanda çok güvenilirdir, yıllarca kullanılmadıktan sonra tam bir sızdırmazlık sağlayabilir. Küresel vanalar diğer vana türlerinin hassas kontrolüne sahip olmasa da açma/kapama işlevinden başka bir amaç için tasarlanmamıştır.


Küresel vana normal çalışma sırasında açık konumda kullanılmadan kalacakken, bakım ve onarım sırasında paha biçilemez hale gelir. Soğuk odanın soğutma sistemine küresel vanalar takılarak, soğutucu akışkan bir bölümden veya diğer bölümden bloke edilebilir. Bu, daha az soğutucu akışkanın geri kazanılması gerekeceği, işçilik ve malzeme açısından zamandan ve paradan tasarruf edileceği anlamına gelir. Küresel vanalar, dik açılı ve Z-tipli vanalar gibi diğer tipteki kesme vanalarından daha üstündür çünkü küresel vanalar basınçta herhangi bir düşüş olmadan çalışabilmektedir. Bu diğer türdeki kapatma vanaları açık konumda olduğunda, soğutucu akışkan yön değiştirmeye zorlanır, hem yavaşlatır hem de akışın yön değiştirdiği yerde küçük girdaplar veya girdaplar oluşturur. Bunun tersine, küresel vanalar açıkken, bilyadaki iç açıklık çevredeki boruyla aynı boyuttadır ve soğutucu akışkanın herhangi bir empedans olmadan akmasını sağlar.


Fan hızı kontrolörleri


Fan hızı kontrolleri, gürültüyü azaltma ve farklı iklim koşullarında yoğuşma basınçlarını dengeleme yetenekleri nedeniyle soğuk odalarda giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu faydaların yanı sıra, fan hızı kontrolleri genellikle soğuk odaların enerji verimliliğini artırabilir. Sabit düşük hızı koruyarak fanlar, tam hızda çalışma ile kapalı olma arasında geçiş yaparken olduğundan daha az elektrik tüketecektir.


Fan Hız Kontrol Ünitesi

Dikkate alınması gereken ek bir faktör, evaporatör fan motorlarının çalışmasıdır. Normal çalışma koşullarında fan motorları 7/24 çalışarak soğuk odaya ısı ekler ve havayı sürekli olarak hareket ettirmek için enerji tüketir. Daha kişiselleştirilmiş bir kontrol seçeneği, termostat kapalı çevrimi sırasında evaporatör fanlarının kapatılmasını ve soğuk oda hava sıcaklığının termostat sensörü üzerinden sirküle edilmesini ve sabit bir soğuk oda sıcaklığı elde edilmesini sağlamak için fanların belirli aralıklarla çalıştırılmasını içerir. Uygulamaya bağlı olarak, gıda işlemeye yönelik hazırlama odaları gibi özel alanlar için başka bir kontrol seçeneği de iki hızlı fan motorlarının kullanılmasıdır. Bu ürünlerin her biri, bir soğuk odanın soğutma döngüsünün nispeten küçük bir yönünü etkiler, ancak bunlar bir araya geldiğinde, ihtiyaçlarınıza uygun, enerji tasarruflu bir soğuk oda ortaya çıkar.



Σχόλια


Ο σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.
Tunelgroup Logo

Bilgi, Tecrübe ve Etkin Mühendislikle Mega Yapı Tasarım ve İmalat Verimliliğimiz Üst Seviyelerde

TUNELGROUP SOĞUTMA

bottom of page