top of page

TUNELGROUP BLOG

Soğutma Sistemlerine Dair Herşey

Tunelgroup Logo

TünelGroup: Soğuk Zincir Altyapısı ile Güvenli Gıdanın Garantisi


Her canlı gibi insanın da temel ihtiyacı beslenmedir. Yaşam kalitesiyle öne çıkan gelişmiş ülkelerin gıda güvencesini sağlamalarının sırrı, soğuk zincir altyapılarını tamamlayıp, ürettikleri gıdaları saklama kültürlerini geliştirmiş olmalarıdır. İnsanoğlunun tükettiği gıdaları gösteren besin piramidine göz attığımızda, soğuk zincir ile gıda güvencesi arasındaki bağlantı daha kolay anlaşılacaktır.

Besin piramidinin en altında pirinç ve makarna gibi tahıllardan elde edilen unlu mamuller, bir üstte sebze ve meyveler, onların üzerinde ise protein kaynaklarımız olan et, balık, tavuk ve sütlü mamuller yer alır. Piramidin en tepesinde ise en az tüketilen yağ ve şeker bulunur. Dikkatle incelediğimizde, besin piramidinde yer alan gıdaların %70'inin soğuk depolardan geçtiğini görürüz.


TünelGroup ve Gıda Güvencesi: Üç Boyutlu Bir Yaklaşım

Gıda güvencesinin üç boyutu vardır. Birincisi, gıdanın sürekli teminini sağlamak, ikincisi, gıda fiyatlarının uygun olması ve üçüncüsü, gıdaların sağlıklı olmasıdır. Ancak sürekli, ucuza ve sağlıklı gıdaya ulaştığımızda, gıda güvencesini sağladığımızı söyleyebiliriz. Gıdaların tüm yıl boyunca ve ülkenin her bölgesinde makul fiyatlara satılması gerekmektedir. Bu da üretilen gıdaların tüketilene kadar depolanabilmesi için stratejik planlar yapılmasını zorunlu kılar.

Gelişmekte olan ülkelerin soğuk zinciri kurabilmelerinin önünde iki önemli sorun bulunuyor. Birinci sorun altyapıyla ilgilidir. Gelişmekte olan ülkelerin yeteri kadar hacimde ve sayıda soğuk depoları ve bunlar arasında taşıma yapabilecek soğutuculu araçları bulunmamaktadır. İkinci sorun ise gıda saklama kültürü ile ilgilidir. Gıda üreten ülkelerin, gıdaları doğru şekilde depolayabilme kültürünü öğrenmeleri ve uygulamaları gerekmektedir. Soğuk zincire ihtiyaç duyan gıdaları başka bir şehre veya ülkeye satabilmek için, o bölgede soğuk zincirin kurulmuş olması gerektiği unutulmamalıdır.

TünelGroup’un Soğuk Depoları: Gıda Güvencesinin Temel Unsurları

Gıdaların güvenli bir şekilde sizlere ulaşmasını sağlayan soğuk zincirin iki temel unsuru bulunuyor. Soğuk depolar temelde birbirine benzer. Sıcaklıkları ayarlanabilen, ısı izolasyonları yapılmış, çeşitli büyüklüklerde odalardan oluşurlar. Aynı zamanda idari ve teknik ofisleri de barındırırlar. TünelGroup, bu alanda sunduğu soğuk depolama çözümleri ile üreticilerin gıdalarını en iyi şekilde muhafaza etmelerini sağlamakta, böylece gıda güvencesine önemli katkılar sunmaktadır.

Depoların soğutma sistemleri, soğuk depoya girilip çıkılmasını sağlayan sürgülü büyük kapıları, gelen ve giden ürünleri tartmak için kullanılan kantarları, yüklemelerin yapıldığı rampaları ve körükleri vardır. Her üretim yapılan gıda için ayrı depo yapılması gerektiği gibi, şehrin gıda ihtiyaçlarını karşılamak üzere, saklanan gıdaların dağıtımının yapılacağı merkezi şehir depolarına da ihtiyaç vardır. Bu depolar, şehrin gıda güvenliği açısından büyük öneme sahiptir. Prensip olarak, soğuk deposu olmayan şehirler için, her 1 milyon kişilik nüfusa 10 bin tonluk bir soğuk depo, acil ihtiyacı karşılayabilir.

TünelGroup’un Gıda Merkezleri: Güvenli ve Sürekli Gıda Temini

Eğer araziniz varsa ve bütçe ayırabiliyorsanız, gıda güvencesi için şehir depolarından daha iyi bir çözüm yaratabilirsiniz. Bu çözüm, gıda üreticileriyle gıda depolarının bir araya getirildiği gıda merkezleridir. Beslenme piramidine gıda sağlayan tüm orta ve küçük ölçekli gıda üreticileri ve depolar, toplu olarak gıda merkezlerinde yer almalı. Bu gıda merkezi genişlemeye müsait bir şekilde dizayn edilmelidir. Bu tesisteki geniş depolama alanları sayesinde gıda temini sürekli hale gelir ve gıdaların fiyatı da daha uygun olur.

TünelGroup’un sağladığı bu gıda merkezleri, gelişmekte olan ülkelerde gıda güvenliğinin garantisi olabilir. Hiçbir soğuk depo yatırımının geri dönüş süresi 4 yılı aşmaz. Soğuk zincir yatırımı son derece kârlı olmakla birlikte, ülkedeki gıda güvenliğine vereceği katkı dolayısıyla aynı zamanda sosyal bir yatırım olarak da değerlendirilebilir.

Geleceğimiz TünelGroup ile Güvende

TünelGroup olarak, insanın en temel ihtiyacı ve hakkı olan sağlıklı gıdaya sürekli erişimin artık sorun olmaktan çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Yeryüzünde her bir çocuğun yeterli besleneceği ve açlık tehlikesinin söz konusu bile olmayacağı çok daha güzel bir geleceği hayal ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, daha iyi bir gelecek bizim elimizde. Yeter ki gıdamıza sahip çıkalım, enerjimizi doğru kullanalım.




Comments


Tunelgroup Logo

Bilgi, Tecrübe ve Etkin Mühendislikle Mega Yapı Tasarım ve İmalat Verimliliğimiz Üst Seviyelerde

TUNELGROUP SOĞUTMA

bottom of page